Využití datové analýzy v ekonomickém modelu sběratelské karetní hry - Kanta, Ondřej; Slánský, David; Fialová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá aplikací datové analytiky v ekonomickém modelu sběratelské karetní hry Magic: The Gathering, jejíž karty jsou aktivně obchodovány na sekundárních trzích, mnohdy za nemalé částky. Hlavním cílem práce je vytvořit prototyp datově-analytického řešení v této oblasti, informovat hráče, obchodníky a sběratele o vývoji a složení jejich sbírky a datově podpořit jejich rozhodovací proces při obchodování s kartami. Po zmapování business požadavků uživatelů plánovaného řešení byla za tímto účelem vytvořena produkční databáze pro evidenci jednotlivých karet a jejich vlastností, pro sběr denních tržních údajů, pro evidenci transakcí ovlivňujících stav a složení sbírky a pro výpočet realizovaného zisku/ztráty. Na základě tržních údajů jsou pomocí krátkodobého a střednědobého cenového trendu nebo prostřednictvím otevřených příležitostí místní cenové arbitráže identifikovány obchodní signály. Dále byl vytvořen datový sklad pro denní oceňování a ukládání hodnoty sbírky. V neposlední řadě bylo využito strojové učení k vytvoření regresního modelu pro predikci budoucí ceny nově vydávaných karet.
Vedoucí práce: David Slánský
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet