Analýza vlivu zpřísnění emisních norem pro osobní vozidla v EU na vývoj ceny akcií evropských automobilek mezi lety 2011 a 2020 - Grunt, David (2021)
Tato diplomová práce je věnována zpřísnění emisních norem v EU a jejich vlivu na hodnotu největších evropských automobilek. Práce se zaměřuje na důvody a vazby mezi zpřísněním emisních norem a hodnotou automobilek na akciovém trhu, přičemž je zde zohledněn jak technický pohled na věc, tak samozřejmě i pohled finanční. Teoretická část práce je zaměřena především na hledání důvodů a vzájemných vazeb. Praktická část této práce již dává zjištění z teoretické část do perspektivy, kdy jsou zohledněny současné trendy v automobilovém průmyslu a jeho vyhlídky do budoucnosti. Závěry praktické části práce jsou pak podpořeny výsledky anonymního dotazníku, který vyplnili respondenti s dlouhodobými pracovními zkušenostimi z automobilového průmyslu. Na základě prognóz budoucího vývoje prodejů nových vozidel a mnohých dalších trendů pak práce spěje k jasnému závěru, kdy emisní normy mají opravdu negativní vliv na hodnotu automobilek na akciovém trhu.