Dôchodkové systémy vo vybraných krajinách Európy –opatrenia pre zvýšenie udržateľnosti dôchodkového systému v Slovenskej republike - Švejnová Höesová, Katarína (2022)
Hlavným výskumným cieľom dizertačnej práce je navrhnúť riešenia, ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu udržateľnosti dôchodkového systému v Slovenskej republike. Teoretická časť práce je venovaná problematike dôchodkových systémov s dôrazom na dôchodkový systém v Slovenskej republike a analýze dôchodkových systémov prostredníctvom niekoľkých nástrojov, akými sú valorizácia, dôchodkový vzorec, vek odchodu do dôchodku a stredná dĺžka života. Čiastkové výsledky práce reprezentujú porovnanie desiatich vybraných dôchodkových systémov v krajinách Európskej únie, ako aj jednotlivých charakteristík skúmaných dôchodkových systémov. Ďalším doplňujúcim výskumom je analýza vybraných faktorov, ktoré majú vplyv na participáciu na trhu práce obyvateľstva po 65 roku života. V dizertačnej práci sú použité výskumné, pozorovacie, obsahové analýzy, indukcie, dedukcie, syntézy a porovnania. V rámci štatistických metód sme použili metódu deskriptívnej a induktívnej štatistiky, získavanie, spracovanie a zber. Záverečná časť práce je venovaná konkrétnym návrhom pre zvýšenie udržateľnosti dôchodkového systému v Slovenskej republike v rámci prvého a druhého dôchodkového piliera.