Úloha tzv. neformální péče v kontextu systému sociálního zabezpečení v České republice - Barák, Vladimír (2022)
Cílem této disertační práce je zkoumání a analýza státní podpory tzv. neformální péče v České republice, poukázání na význam této péče v kontextu rozvoje dlouhodobé péče v České republice a na základě vlastního výzkumného šetření navržení takových sociálněpolitických opatření, jež mohou podpořit neformální pečující v jejich náročné činnosti. Práce definuje neformální péči v kontextu dlouhodobé péče v České republice v období transformace sociálních služeb a procesu deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb. Základním teoretickým východiskem je teorie sociálního státu. V práci jsou popsány a analyzovány současné formy podpory neformální péče v České republice. Jako teoretický rámec popisy jednotlivých podpor byla zvolena teorie sociální konstrukce cílových populací, pozornost byla věnována vývoji policy designu zkoumané politiky. K výzkumu situace neformálních pečujících bylo provedeno výzkumné šetření metodou dotazníku. Bylo z jištěno, že podpora neformální péče probíhá na několika úrovních. Zatímco nepřímá podpora neformálních pečovatelů ve formě příspěvku na péči má rostoucí tendenci a lze očekávat, že jeho výše, počet pobírajících osob, a tedy i výše vládních výdajů poroste velmi výrazně, nová přímá podpora, dávka dlouhodobé ošetřovné, zasazená do systému nemocenského pojištění nakonec zdaleka není využívána tak, jak se předpokládalo. Další podpory státu jsou velmi marginální podporou. V návaznosti na zjištění se navrhuje úprava dlouhodobého ošetřovného, dále nová dávka pro neformální pečovatele, komplexní analýza příspěvku na péči a podpora rozvoje dlouhodobé péče, zejména odlehčovacích služeb.