Úloha tzv. neformální péče v kontextu systému sociálního zabezpečení v České republice - Barák, Vladimír; Krebs, Vojtěch, 1950-; Ševčík, Miroslav, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této disertační práce je zkoumání a analýza státní podpory tzv. neformální péče v České republice, poukázání na význam této péče v kontextu rozvoje dlouhodobé péče v České republice a na základě vlastního výzkumného šetření navržení takových sociálněpolitických opatření, jež mohou podpořit neformální pečující v jejich náročné činnosti. Práce definuje neformální péči v kontextu dlouhodobé péče v České republice v období transformace sociálních služeb a procesu deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb. Základním teoretickým východiskem je teorie sociálního státu. V práci jsou popsány a analyzovány současné formy podpory neformální péče v České republice. Jako teoretický rámec popisy jednotlivých podpor byla zvolena teorie sociální konstrukce cílových populací, pozornost byla věnována vývoji policy designu zkoumané politiky. K výzkumu situace neformálních pečujících bylo provedeno výzkumné šetření metodou dotazníku. Bylo z jištěno, že podpora neformální péče probíhá na několika úrovních. Zatímco nepřímá podpora neformálních pečovatelů ve formě příspěvku na péči má rostoucí tendenci a lze očekávat, že jeho výše, počet pobírajících osob, a tedy i výše vládních výdajů poroste velmi výrazně, nová přímá podpora, dávka dlouhodobé ošetřovné, zasazená do systému nemocenského pojištění nakonec zdaleka není využívána tak, jak se předpokládalo. Další podpory státu jsou velmi marginální podporou. V návaznosti na zjištění se navrhuje úprava dlouhodobého ošetřovného, dále nová dávka pro neformální pečovatele, komplexní analýza příspěvku na péči a podpora rozvoje dlouhodobé péče, zejména odlehčovacích služeb.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations