GENDER AKO NÁSTROJ POLITICKEJ MANIPULÁCIE? : FEMINIZMUS A ZAHRANIČNÁ POLITIKA ŠTÁTU. Prípadová štúdia USA a vybrané krajiny Blízkeho východu - Madarászová, Alexandra; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Prepojenie termínov gender, medzinárodné vzťahy a politika je dnes už pomerne preskúmaný fenomén. Existujú podrobné štúdie o dopadoch vojnových konfliktov na ženy, deti a iné znevýhodnené skupiny, diskutuje sa o príčinách nerovného zastúpenia žien v politike a o ich pozitívnej úlohe v medzinárodnom rokovaní, mení sa i vnímanie medzinárodnej bezpečnosti pomocou optiky feminizmu. Nové impulzy pri skúmaní sociálnej i politickej reality sa objavili i v ďalších oblastiach - politickej komunikácii a zahraničnej politike, kde však výskum do dnešných čias nedokázal priniesť jednotné závery, ktoré by pomohli oba fenomény adekvátne rozvíjať v teoretickej i praktickej rovine. Dizertačná práca sa preto venuje prepojeniu oboch pojmov, konkrétne feminínnej rétorike ako efektívnemu nástroju politickej komunikácie, a feministickej zahraničnej politike (FZP) ako novému prístupu k riešeniu medzinárodných problémov. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať nemožné tieto dva fenomény prepojiť, určitý pokus učinili autori Shawn J. Parry-Giles a Trevor Parry-Giles, ktorí prišli s myšlienkou, že feminínny štýl reči možno použiť na posilnenie hegemonickej maskulinity, typickej najmä v politickom systéme, v ktorom dominujú patriarchálne postoje. Inými slovami - feminínna rétorika môže byť v určitých situáciach a kontextoch zneužitá ako nástroj politickej manipulácie, pomocou ktorého sú maskované reálne aktivity štátu do mäkších, feminínnych výrazov tak, aby ich verejnosť ľahšie prijala. Dizertačná práca sa pokúša o empirické otestovanie tejto hypotézy a za pomoci prípadovej štúdie analyzuje reálnu ZP USA vo vybraných krajinách Blízkeho východu optikou FZP. Práca porovnáva výskyt prvkov FZP na individuálnej, štátnej i medzinárodnej hladine a hodnotí, do akej miery sa podarilo dosiahnuť deklarovanú zmenu i v reálnej politickej praxi. Bola prevaha f
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations