Přechod na mírovou ekonomiku u nástupnických států (srovnání Rakouska a Československa) po roce 1918 - Kremr, Tomáš; Jakubec, Ivan, 1960-; Jančík, Drahomír, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato disertační práce se zabývá analýzou, zhodnocením a komparací vybraných oblastí hospodářské politiky zemí, které vznikly ve středoevropském regionu po zhroucení alpské mocnosti. Práce se věnuje především Československu a Rakousku v první části meziválečného období (1918–1925). Jde o ekonomický pohled na vývoj dvou sousedních států, které mají dlouhou společnou historii. Záměrem práce je analýza obou hospodářských systémů, připomenutí, že vzešly ze společných historických základů, evaluace jejich přechodu na novou – mírovou ekonomiku a vyhodnocení ekonomických výsledků obou zemí v mezinárodním srovnání na počátku 20. století. Hlavním cílem této disertační práce je prokázat, že hospodářská politika nástupnických vlád byla v zásadě srovnatelná, a to zejména proto, že oba státy vyšly po rozpadu rakousko-uherského mocnářství z podobných podmínek. Vlády obou států musely řešit shodné výzvy – jako byla poválečná krize, rozpad jednotného trhu, předimenzovaná odvětví průmyslu, přerušené dodavatelsko odběratelské vztahy, nutnost oddělení měny. Ve vybraných kapitolách práce jsou ilustrovány nejen shodné, ale také odlišné charakteristiky v jednotlivých typech hospodářských opatření, které nástupnické vlády obou států užily. Po provedení důsledné komparace těchto hospodářských politik lze i přes některé odlišnosti v dílčích trendech potvrdit, že vládní přístupy a opatření nástupnických státu byly v mnoha stránkách až do detailu překvapivě podobné.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor disert. práce]; disertace; dissertations