Odpovědnost právnických osob a podnikání – vybrané problémy trestně právní odpovědnosti právnických osob - Fagula, Vít; Hejda, Jan, 1955-; Hanousek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Diplomová práce se zabývá vybranými problémy trestní odpovědnosti právnických osob. Cílem práce bylo analyzovat zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim s ohledem na význam jeho přijetí, dále popsat vývoj zákona, představit přičitatelnost trestného činu právnické osobě a dále zejména vysvětlit možnosti exkul-pace (vyvinění) z trestní odpovědnosti právnické osoby a s tím související compliance programy v malých a středních podnicích. Součástí práce je výzkum informovanosti manažerů malých a středních podniků o zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob a zejména o problematice exkulpace, kterou tento zákon umožňuje a s tím i o sou-visejících compliance programech těchto firem. Z výsledků výzkumu však vyplynulo, že malé a střední podniky nemají v České republice dobrou povědomost o zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob ani o možnosti exkulpace, a tedy ucelené com-pliance programy prakticky nevyužívají. Proto byly pro právnické osoby vytvořeny obecné návrhy, jak správně využít kompletní compliance program tak, aby mohlo být uvažováno o případné exkulpaci z trestní odpovědnosti právnické osoby při protiprávní činnosti svých zaměstnanců.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses