Employee engagement - Klamrtová, Michaela; Stříteský, Marek; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se věnuje angažovanosti zaměstnanců. Hlavním cílem práce je formulace návrhů, které dopomohou ke zvýšení míry angažovanosti zaměstnanců ve vybrané společnosti. Informace pro tuto práci jsou čerpány z odborné literatury, dále jsou informace získány od HR manažerky zkoumané společnosti a pomocí dotazníkového šetření mezi zaměstnanci. Na základě literární rešerše byla stanovena výzkumná otázka: „Existují podmínky pro employee engagement v organizaci XY? „ Pomocí výzkumu byly identifikovány silné a slabé stránky společnosti. K silným stránkám patří naplňování základních potřeb, porozumění své práci, dobrá pověst organizace a týmová práce. Jako slabé stránky byly identifikovány komunikace a zpětná vazba, individuální přínos a profesní rozvoj. Na jejich základě byla navrhnuta doporučení, která by v případě jejich aplikace mohla pomoci zvyšování míry angažovanosti zaměstnanců a jejich spokojenosti, což by potenciálně ovlivnilo výsledky dosahované celou společností.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses