Podnikatelský plán – realitní zprostředkovatel - Jelínek, Aleš (2022)
Cílem práce je sestavit podnikatelský plán samostatného realitního zprostředkovatele a posoudit jeho realizovatelnost zpracováním finančního plánu. Základní výzkumné otázky jsou: jaké jsou formální náležitosti, které musí realitní zprostředkovatel splnit po přijetí nové legislativy, kde je tržní příležitost pro nový subjekt, jaká má být propozice a pro jaký tržní segment, jakou marketingovou a obchodní strategii zvolit, zda je realistické se prosadit jako samostatný zprostředkovatel. V teoretické části je představen formální rámec, definice a náležitosti realitního zprostředkování, představeny principů a náležitosti plánu, doporučená struktura a obsahuje. V praktické části je sestaven vlastní plán, obsahuje manažerské shrnutí, popis podnikatelské příležitosti, popis podniku a cílů, analýzu cílového trhu, zákazníka, trhu nemovitostí a konkurence, marketingovou a obchodní strategii a finanční plán na období pěti let ve třech scénářích, SWOT analýzu, rizika projektu a návrhy a doporučení. Závěr práce slouží jako podklad pro rozhodnutí o realizaci podnikatelského plánu, či jeho modifikaci.