Vývoj spotřebních výdajů a úspor českých domácností v letech 2014-2019 - Kulvaitová, Karolína; Soukup, Jindřich, 1955-; Ligocká, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje disponibilního důchodu a jeho dvou složek - spotřebních výdajů a úspor českých domácností v letech 2014-2019. Čistý disponibilní důchod a jeho jednotlivé části jsou mimo jiné porovnávány z hlediska finanční síly domácností, a to dle decilového či kvintilového rozdělení domácností. Cílem práce je analyzovat vývoj vybraných ukazatelů a identifikovat faktory, které se na daném vývoji nejvíce podílely. Mezi vybrané faktory patří například úrokové sazby, výše reálného příjmu, finanční gramotnost apod. Následně si práce klade za cíl určit, jakým způsobem byly spotřební výdaje a úspory domácností těmito faktory ovlivněny. Stanovené hypotézy jsou zkoumány na základě sekundárních dat, která byla dále dle určených cílů a hypotéz zpracovávána. Práce přinese celkový pohled na spotřební chování domácností a jejich možné finanční zajištění do budoucna.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses