Inovativnost Švédska - Svobodová, Eva (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá inovativností Švédského království, příčinami a faktory, které k ní vedly. Inovace mají rozhodující význam pro ekonomiku k udržení konkurenceschopnosti. Švédsko patří k inovačním lídrům a může být inspirací pro Českou republiku. Specifická švédská ekonomika se pravidelně umisťuje na předních příčkách žebříčků inovativnosti. První kapitola má za cíl zhodnotit význam inovací pro ekonomiky, jejich zdroje a vliv na ekonomický růst. Druhá kapitola nabízí pohled na možné příčiny inovativnosti Švédska. Jako možné příčiny inovativnosti byly identifikovány a analyzovány tři oblasti: podnikatelské prostředí, školství a systém vzdělávání a inovační politika.