Analýza kvality zpracování dokumentu Strategie rozvoje Městské části Praha 5 pro roky 2030+ - Koutná, Simona (2022)
Hodnocení kvality zpracování strategických rozvojových dokumentů je v teoriích strategického managementu i regionálního rozvoje opomíjenou oblastí. Teoretická část bakalářské práce představuje komplexní pohled na proces strategického plánování a jeho formální výstup – strategický rozvojový plán – v kontextu strategického managementu ve veřejné správě. Praktická část bakalářské práce přináší výsledky hodnocení kvality zpracování nedávno schváleného dokumentu Strategie rozvoje městské části Praha 5 pro roky 2030+ prostřednictvím metodiky procesní analýzy vnitřních a vnějších vazeb strategických dokumentů a identifikace jejich nedostatků. Analyzovaný dokument vykazuje podprůměrnou intenzitu vnitřních i vnějších vazeb, zapříčiněnou především nedostatečně kvalitním provedením SWOT analýzy v rámci analytické části dokumentu a praktickou nemožností provázat opatření dokumentu s ostatními existujícími strategickými a koncepčními dokumenty. Z hlediska metodologie je nutné vytvořit standardizovaný postup hodnocení způsobu zpracování strategických dokumentů za účelem zvyšování úrovně jejich kvality. V rámci budoucího výzkumu by pozornost měla být zaměřena především na možnosti analýzy vnějších vazeb mezi všeobecnými a specifickými strategickými dokumenty, jelikož tyto vazby jsou v současné době na kterékoli úrovni české veřejné správy jen obtížně identifikovatelné.