Kolik stojí 1 vězeň? : - Stránská, Monika (2022)
Diplomová práce „Kolik stojí 1 vězeň?“ má za cíl zjistit plnou nákladovou náročnost jednoho vězně ve Věznici Nové Sedlo za rok 2020. Ta spadá do celku Vězeňská služba České republiky, která představuje organizační složku státu financovanou z veřejných rozpočtů, tedy i z peněz běžných občanů. Praktická část práce se zabývá kalkulací nákladů vězně právě z pohledu veřejné služby. Pro její stanovení jsou náklady nejprve rozčleněny do několika stejnorodých skupin podle principů manažerského účetnictví. Na jejich základě je navržen modelový kalkulační vzorec, do nějž jsou v závěru aplikována konkrétní data. Ve Věznici Nové Sedlo činila plná nákladová náročnost jednoho vězně za rok 2020 celkem 400 788,25 Kč (na den 1 098,05 Kč).