Využití leasingu kontejnerů v námořní přepravě - Nechayeva, Mariya; Marek, Petr; Kolář, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se zabývá využitím leasingu kontejnerů v námořní přepravě. Jejím cílem je určit, zda je leasing kontejnerů výhodnější oproti alternativním možnostem financování tohoto aktiva na konkrétních příkladech na dvou námořních trasách. Zde se zkoumá, jaké typy leasingu kontejnerů existují, jaké jsou výhody a nevýhody leasingu oproti koupi, jak vypadá trh s leasingem kontejnerů včetně jeho účastníků, cen a aktuálních situací ovlivňujících tento trh. Dále jsou uvedené alternativní možnosti financování tohoto aktiva, jako jsou koupě nebo využití kontejnerů vlastněných dopravci. Podrobněji je výhodnost jednotlivých možností ilustrována na příkladech přepravy z Antverp do Šanghaje a zpět, jak na jednu cestu, tak i z dlouhodobého hlediska. Výsledkem je, že za uvedených okolností je v krátkodobém horizontu z Antverp do Šanghaje výhodnější leasing na jednu cestu, v opačném směru pak využití kontejneru vlastněného dopravcem. Dlouhodobě pro okružní jízdy také vychází levněji využití kontejneru vlastněného dopravcem z důvodu nerovnováhy světového obchodu.
Vedoucí práce: Petr Marek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses