Vývoj trhu s malometrážními byty v hl. m. Praze z pohledu dostupnosti v letech 2011-2020 - Myška, Michal; Čáp, Vilém; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem bakalářské práce je komparovat a zhodnotit (z pohledu cenové dostupnosti) vývoj části bytového trhu v hl. městě Praze – trhu s byty o dispozici 2kk, a to v letech 2011-2020. Z komparace vývoje průměrné kupní ceny nemovitosti za metr čtvereční vyplývá, že ceny nemovitostí v hlavním městě během poslední dekády vzrostly z 44 619 Kč v roce 2011 za jeden metr čtvereční na 104 240 Kč v roce 2020, což znamená více než dvojnásobek původní hodnoty. Na rozdíl od cen nemovitostí nebylo u růstu průměrných mezd zaznamenáno tak výrazně rychlé tempo. Průměrná čistá mzda byla v roce 2011 ve výši 23 563 Kč, cena jednoho metru čtverečního byla tak jejím 1,9 násobkem a v roce 2020 při čisté mzdě 30 645 Kč činila cena metru čtverečního více než třínásobek této hodnoty. K přesnějšímu pochopení výsledků je použit přepočet na průměrný byt 2kk (tedy 55,5 m2) a konstatování, kolik je zapotřebí průměrných čistých měsíčních mezd k dosažení této nemovitosti. V roce 2011 by byt o dispozici 2kk stál v průměru 2 476 354 Kč. Zájemce o průměrné čisté měsíční mzdě, která činila 23 563 Kč, potřeboval 105 těchto mezd k dosažení nemovitosti. V roce 2020 už tak přívětivý trh pro zájemce nemovitosti nebyl-v tomto roce nemovitost stála 5 785 320 Kč a proto je zde potřeba 189 průměrných čistých mezd ke koupi nemovitosti. První zkoumanou veličinou v této bakalářské práci je vývoj průměrné ceny za m2. Tato veličina se nejvíce přibližuje ve sledovaném období (a to zejména v roce 2012 a 2019) průměrnému nájmu za m2. Naopak komparace ukazuje, že tato hodnota nekoresponduje s dostavěnými byty. Druhá zkoumaná veličina průměrná mzda je ve zkoumaném období (a to zejména v období 2016-2019) nejblíže vývoji HDP. Autor dochází k závěru, že je možné předpokládat, že růst mzdy bude nadále zrychlovat a více se přibl
Dostupnost vlastního bydlení se neustále snižuje a na získání hypotečního úvěru pro jeho financování má šanci čím dál tím méně lidí. Proto práce dospěla k následujícím doporučením: zvýšení podílu výstavby v městských částech (zde je nejvíce potřeba), rozvoj infrastruktury orientovaný na dopravu a produktivnější využití pozemků ve veřejném vlastnictví.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses