Vztah mezi úrovní Enterprise Risk Managementu a subjektivní finanční výkonností nefinančních malých a středních podniků v ČR - Lipová, Lenka; Špička, Jindřich, 1981-; Špaček, Miroslav, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Podnikatelský sektor zažil v posledním desetiletí dvě velké hospodářské krize. Velká recese na přelomu prvního a druhého desetiletí 21. století měla převážně finanční charakter. V této finanční krizi (2008-2015) se explicitně projevily limitace v dosavadním přístupu řízení rizik. Krize také zvýraznila neúčinnost stávajících systémů a akcelerovala významnost integrace řízení rizik. Současná krize je způsobena pandemií SARS-CoV-2 a válkou na Ukrajině. Krize výrazně ovlivnila každodenní život lidí v celé společnosti. Mnoho společností reaguje na krizi zavedením systému řízení rizik, který má zmírnit dopady na jejich strategické cíle. Otázkou je, do jaké míry a jak má implementace Enterprise Risk Managementu pozitivní vliv na výkonnost v malých a středních podnicích. Disertační práce se zaměřuje na zvyšující se potřebu zkoumání efektu a významu Enterprise risk managementu v malých a středních podnicích. Na jednu strany jsou malé a střední podniky nuceny holisticky řídit rizika pro zachování či zvýšení výkonnosti podniku a současně na druhou stranu nejsou přímo regulovány konkrétními institucemi. Existuje předpoklad, že Enterprise risk management ovlivňuje výkonnost podniku nepřímo prostřednictvím zprostředkovatelů. Kvantifikování mediátorů a vyhodnocení efektu implementace Enterprise risk managementu na výkonnost podniku je předmětem disertační práce. Práce využívá primární data malých a středních podniků z České republiky(n=296). Použitými metodami jsou analýza latentních tříd a strukturální modelování rovnic. Výsledky ukazují pozitivní působení Enterprise risk managementu na finanční výkonnost podniku, dále pozitivní působení zahraničního kapitálu a velikosti firmy na implementaci Enterprise risk managementu. Na druhou stranu stáří podniku nepřímo úměrně ovlivňuje implementaci. Organiz
Výstupy výzkumu akcentují důležitost řízení rizik v nefinančních malých a středních podnicích. Z manažerského pohledu disertační práce přispívá k pochopení konceptu ERM v prostředí nefinančních MSP.
Vedoucí práce: Jindřich Špička
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations