Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Gottwald, Michal (2022)
Diplomová práce se zabývá univerzálním základním příjmem v České republice. Zkoumá možnosti financování jeho případné realizace. Realizaci vyhodnocuje z finančního hlediska jako velmi obtížnou. K tomu se zabývá postojem největších poli-tických subjektů v České republice k problematice univerzálního základního příjmu. Práce zjišťuje, že ač některé politické subjekty o problematice hovoří, jedná se o téma spíše okrajové, které současnou politiku neovlivňuje. Dále práce zkoumá povědomí občanů ČR k univerzálnímu základnímu příjmu, které vyhodnocuje jako velice nízké. Pouze 30 % občanů o univerzálním základním příjmu slyšelo a pouze 22 % občanů to-muto konceptu rozumí. Práce vyhodnocuje současný postoj občanů ČR k univerzálnímu základnímu příjmu jako spíše negativní. Dále práce vyhodnocuje pozi-tivní vliv v případě zavedení univerzálního základního příjmu v České republice jako malý. Práce dospěla k závěru, že v současnosti není vhodná doba na zavedení univer-zálního základního příjmu v České republice.