Základní příjem jako nástroj sociální politiky - Gottwald, Michal; Votava, Libor; Kalenský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Diplomová práce se zabývá univerzálním základním příjmem v České republice. Zkoumá možnosti financování jeho případné realizace. Realizaci vyhodnocuje z finančního hlediska jako velmi obtížnou. K tomu se zabývá postojem největších poli-tických subjektů v České republice k problematice univerzálního základního příjmu. Práce zjišťuje, že ač některé politické subjekty o problematice hovoří, jedná se o téma spíše okrajové, které současnou politiku neovlivňuje. Dále práce zkoumá povědomí občanů ČR k univerzálnímu základnímu příjmu, které vyhodnocuje jako velice nízké. Pouze 30 % občanů o univerzálním základním příjmu slyšelo a pouze 22 % občanů to-muto konceptu rozumí. Práce vyhodnocuje současný postoj občanů ČR k univerzálnímu základnímu příjmu jako spíše negativní. Dále práce vyhodnocuje pozi-tivní vliv v případě zavedení univerzálního základního příjmu v České republice jako malý. Práce dospěla k závěru, že v současnosti není vhodná doba na zavedení univer-zálního základního příjmu v České republice.
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses