Hodnocení kvality života v městských částech hl. města Prahy - Hujíčková, Milada; Dlouhý, Martin, 1970-; Hanousek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením kvality života v městských částech hl. města Prahy. Cílem práce je nalézt městskou část, která bude v hodnocení kvality života nejlepší. Pro nalezení nejlepší městské části se využívají metody vícekriteriálního rozhodování. Konkrétně se jedná o metodu váženého součtu, TOPSIS a AGREPREF. Pracuje se celkem s 38 indikátory, na základě kterých se hodnotí kvalita života v městských částech hl. města Prahy. Pro indikátory se určí váhy za pomocí dotazníku. Odpovědi dotazníku jsou podrobeny regresní analýze, aby se zjistilo, jaký má vliv profil respondenta na důležitosti jednotlivých indikátorů. Po aplikaci zmíněných metod vícekriteriálního rozhodování se využijí výsledky pro zjištění konečného pořadí městských částí na základě průměrného pořadí ze všech tří metod. Indikátory v rámci každé metody budou podrobeny korelační analýze. Diplomová práce je využitelná pro každého, kdo se bude zabývat tématem kvality života a jeho měřením.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses