Vliv odložené daně na ocenění podniku. - Tomanová, Zuzana (2022)
Práce se zabývá problematikou odložené daně v ocenění podniku různými bázemi hodnoty, metodami ocenění a v kontextu českých i mezinárodních účetních standardů. Práce ukazuje, proč je určení, zda odložená daň představuje provozní či neprovozní položku, jedním z nejdůležitějších kroků pro správnou práci s odloženou daní. Tento krok má totiž významné dopady na následná rozhodnutí, zda odloženou daň přecenit a jak s ní nakládat dále v rámci projekce ve finančním plánu. V práci je vysvětleno, z čeho plyne reálná potřeba odloženou daň přecenit, a kdy naopak přecenění není relevantním krokem. U metod vyžadujících sestavení finančního plánu pak dává obecný návod, dle jakých podkladů při projekci odložené daně do dalších let postupovat. Specificky se pak práce věnuje i majetkovým metodám ocenění, u nichž nakládání s odloženou daní nebylo dosud komplexně metodicky řešeno.