Ekonomická diplomacie v kontextu české zahraniční politiky - Dudinský, Lukáš (2022)
Prosazování ekonomických zájmů České republiky v mezinárodním prostředí a podpora hospodářského růstu patří mezi priority každé vlády a současně i mezi klíčové globální cíle české zahraniční politiky. Model české ekonomické diplomacie je charakteristický dominantním postavením dvou ministerstev: Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Nabízí se otázka, jestli je tento přístup z dlouhodobého hlediska funkční a efektivní? Diplomová práce hledá odpovědi na tuto a další otázky prostřednictvím metod kvalitativního výzkumu. Česká ekonomická diplomacie by měla být služba státu, exportérům i občanům, kde všichni tahají za jeden provaz. Ve velmi ostré konkurenci se neprosadíme, pokud nebudeme silným a sebevědomým hráčem, pokud nebudeme jeden tým.