Analýza struktury nezaměstnanosti v Praze a v Pardubickém kraji - Vrbická, Jitka (2022)
Bakalářská práce analyzuje determinanty ovlivňující míru nezaměstnanosti na regionální úrovni se zaměřením na spojitosti a rozdílnosti v Praze a v Pardubickém kraji, neboť tyto kraje se vyznačují dlouhodobě nízkou mírou nezaměstnanosti. Hlavními rozdíly jsou například průměrná výše mzdy, či rozdíly ve výši vzdělání obyvatel. Naopak společným znakem je například trend růstu počtu obyvatel cizí národnosti. Cílem práce je porovnat determinanty napříč kraji a poté otestovat významnost jednotlivých proměnných pomocí regresní analýzy. V empirické části práce je sestaven lineární regresní model za pomocí panelových dat z 14 krajů České republiky v letech 2005-2021, dostupných z ČSÚ a MPSV. Na základě výsledků regresní analýzy lze potvrdit negativní vliv na nezaměstnanost u proměnných HDP a věk. Pozitivní vliv naopak u proměnné dávky. Testu je zde podrobena i hlavní hypotéza této bakalářské práce která zní „Lidé s vyšším věkem a vyšším vzděláním dosahují nižší nezaměstnanosti, než lidé s nižším věkem a nižším vzděláním.“. Negativní vliv vzdělání na nezaměstnanost se nepodařilo potvrdit a proto byla hypotéza zamítnuta.