Odhad regionálních cenových hladin v České republice - Golan, Tomáš; Čadil, Jan; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou regionálních cenových hladin se speciálním zaměřením na Českou republiku. První část poskytuje teoretický rámec konceptu parity kupní síly a jejího použití k mezinárodnímu srovnání ekonomických ukazatelů. Dále následují důvody, proč je užití národních parit nevhodné k srovnávání indikátorů nižších úrovní územního členění. V návaznosti na to je představen dosavadní výzkum v této oblasti a přístupy, jak absenci regionálních cenových hladin řešit. Empirická část pak nabízí příklad takového řešení v podobě jednoduchého modelu, který umožňuje regionální cenové hladiny v České republice odhadovat na základě cen nemovitostí a hustoty zalidnění. Výsledky jsou následně aplikovány na regionální průměrné výdělky srovnatelných pracovníků a HDP.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses