Svěřenské fondy - Pivná, Tereza (2022)
Hlavní cílem diplomové práce je objasnit institut svěřenského fondu a jeho fungování. Dílčím cílem práce je na praktických příkladech ukázat, že institut není jen nástrojem pro bohaté a politiky, ale i pro obyčejné lidi. Institut, jehož počátky můžeme v rámci českých zemí datovat do 19.století, zažívá velký návrat. Tento institut se stává populárnější nejen v rámci efektivní ochrany a kontroly majetku, ale také jeho růstu. Ač institut mezinárodně populární, v rámci českého právního řádu má řadu nedostatků. První část práce se zaměří na historický vývoj tohoto institutu v rámci římského práva, common law i vývoj český. Další část se zaměří na samotnou úpravu svěřenských fondů v občanském zákoníku a jeho samotné fungování. Třetí část zhodnotí nedostatky aktuální úpravy a přiblíží další relevantní právní úpravu. Závěr diplomové práce názorně představí možné praktické využití svěřenského fondu jak nástroje pro ochranu majetku, tak pro jeho efektivní správu v běžných životních situacích.