Model prevalence zdraví - Vrabcová, Jana (2022)
Ve většině vyspělých zemí světa se obyvatelstvo dožívá vyššího věku. S rostoucím věkem se pojí vyšší pravděpodobnost určitého zdravotního omezení, zvyšuje se podíl a počet osob se zdravotním omezením, disabilitou. Na úrovni celé společnosti disabilita zvyšuje poptávku po formální i neformální péči. Odhady budoucího vývoje počtu osob se zdravotním omezením jsou poptávané, ovšem zatím jen zřídka publikované. Model prevalence zdraví je zkonstruován na individuálních anonymizovaných datech z Evropského výběrového šetření o zdraví (EHIS) v letech 2008, 2014 a 2019 a vstupují do něj vybrané socio-demografické ukazatele. V práci jsou zkoumány a popsány vzájemné vztahy mezi ukazateli Minimálního evropského modulu o zdraví (MEHM): subjektivní hodnocení zdraví, chronická / dlouhodobá nemoc a dlouhodobé omezení běžných činností. V rámci binární logistické regrese byl zkoumán vliv pohlaví, věku, rodinného stavu, vzdělání, přítomnosti dlouhodobé nemoci a dlouhodobého omezení běžných činností na subjektivní hodnocení vlastního zdraví. Statisticky významný vliv na subjektivní hodnocení zdraví vyšel u věkových skupin, vzdělání, dlouhodobé nemoci a dlouhodobého omezení činností. V rámci analýzy senzitivity je zvoleno přiřazení prostřední kategorie subjektivního hodnocení zdraví (uspokojivé) ke špatnému hodnocení vlastního zdraví (špatné, velmi špatné). V práci je navržena nová dichotomická proměnná nazvaná „zdravý vs. nemocný“, která může být dále využita pro výpočet nového ukazatele zdravotního stavu populace a jeho porovnání s ukazateli délek života založenými na MEHM. Tato nová proměnné je unikátní v tom, že v sobě spojuje odpovědi na subjektivní i objektivní otázky týkající se zdraví. Pomocí binární logistické regrese je zde zkoumán vztah mezi novou promě