Výzkum publika klasické hudby : segmentace podle hudebních preferencí - Vítová Dušková, Marie (2022)
Publikum je v centru pozornosti každé kulturní instituce a jeho dokonalá znalost přináší kulturním organizacím konkurenční výhodu. Výzkumníci se poznávání kulturního publika věnují již více než padesát let, přesto některá témata zatím stále nejsou dostatečně zpracována a navíc se objevují témata nová. Tato disertační práce se zaměřuje na výzkum publika klasické hudby z pohledu jeho hudebních preferencí a vybraných faktorů, které tyto preference ovlivňují. Protože výzkum publika klasické hudby je v rámci marketingu umění poměrně specifická oblast, velká pozornost je v disertační práci věnovaná systematické rešerši literatury. Souhrnné zmapování celého výzkumného pole v oblasti publika klasické hudby bylo provedeno pomocí bibliometrické analýzy a analýzy podobnosti dokumentů. Výstupy rešerše poskytují východiska pro další výzkum a teoretickou oporu pro formulaci výzkumných otázek. Empirická část disertační práce zahrnuje analýzu tří typů dat – sekundárních dat z longitudinálního výzkumu spotřebitelského chování, primárních dat získaných během vlastního dotazníkového šetření a sekundárních dat tří kulturních institucí. Disertační práce obohacuje stávající literaturu mimo jiné o zjištění, jak chování publika ovlivňuje známost umělce, typ programu nebo skutečnost, zda návštěvník chodí na koncerty sám nebo v doprovodu. Návštěvníci koncertů klasické hudby jsou vzdělaní, vyššího věku a převažují mezi nimi ženy. Prokázána byla preference menšího počtu žánrů a preference highbrow žánrů u lidí starších 65 let. Rovněž lidé, kteří chodí na koncerty sami, preferují highbrow žánry. Vyšší vzdělání je spojeno s preferencí většího počtu žánrů, ale nikoliv s preferencí highbrow žánrů. Nebyl prokázán vliv pohlaví na počet ani typ preferovaných žánrů. Mezi další pří