Právní aspekty kabotáže v nákladní silniční dopravě na vnitřním trhu Evropské unie - Kainz, Aleš (2022)
Liberalizace podmínek v nákladní silniční dopravě, přepravních služeb a spravedlivé soutěže nepostupuje tak rychle a jednotně celou Evropou, jak by tento složitý mechanismus potřeboval. Jde především o větší konkurenceschopnost hospodářství Unie, která má ambice být globálním lídrem v odvětvích jako jsou zelená energie, bez uhlíková stopa, enviromentální politika, sociální smír a dalších. Tyto politiky a snahy jsou náročné na lidské a ekonomické zdroje. Tyto lidé žijí a zdroje jsou vytvářené nejen na jednotném vnitřním trhu Evropské Unie, ale v celém Evropském hospodářském prostoru. Živnou půdou některých euroskeptiků je přílišná byrokracie v rámci struktur a jednotlivých politik EU, odlišnost národních zájmů a sociálně-kulturní rozdíly. Kabotážní doprava naráží na právě takovou byrokracii, sociální rozdíly v jednotlivých státech EU, a především národní zájmy jednotlivých států. Dopravní loby v oblasti nákladních vozidel je silná. Je to především z důvodu celoevropské ekonomické závislosti na přepravě materiálu, zboží a služeb nákladní silniční dopravou. Více jak tři čtvrtiny všech přeprav jede po silnici a neexistuje odborný názor, že je to možné do poloviny 21 století změnit. Pracujme tvrdě na změně k ekologičtějším systémům dopravy, pokud chceme udržet planetu pro naše děti, alespoň v takové podobě, jak ji známe v současnosti. Kabotáž je z tohoto pohledu malým kolečkem v soukolí evropského hospodářství, ale o to je složitějším problémem na vzájemnou spolupráci mezi jednotlivými státy Evropy. Tato práce ukazuje, že problém má řešení. Ukažme, že nám o budoucnost, celistvost a jednotnost Evropy opravdu jde.