Statistické metody modelování a odhadu budoucího vývoje plodnosti - Hon, Filip (2022)
S rozvojem výpočetního softwaru se zvětšuje prostor věnovaný statistickému modelování demografických procesů. Statistické ex-post vyhodnocení úspěšnosti těchto modelů je často publikačně opomíjené. Cílem disertační práce je pomocí statistických nástrojů zhodnotit užitečnost nejrozšířenějších modelů při projekci měr plodnosti dle věku v České republice, tedy v zemi s nestálou úrovní plodnosti a následně na základě zjištění plynoucích z analýzy využít tyto modely pro účely odhadu co nejpravděpodobnějšího budoucího vývoje. Použita jsou data z Human Fertility Database a pro projekci měr plodnosti často v publikacích a praxi používané modely, konkrétně Leeho-Carterův model, funkcionální demografický model a kvadratický splajnový model. Úspěšnost předpovědí ex-post je vyhodnocena pomocí srovnání měr plodnosti dle věku, celkové úhrnné plodnosti, dalších syntetických ukazatelů plodnosti a pomocí ztrátových funkcí. Výsledky jsou také srovnány s dobovými projekcemi, které sestavil Český statistický úřad. Většina scénářů dokáže správně podchytit základní tendence ve vývoji plodnosti, reálnost intenzity těchto změn se pak liší dle scénáře. Práce poskytuje kvantitativní důkaz, že vybrané varianty modelů samotné v zemi s nestálou úrovní plodnosti nemohou sloužit k projekci plodnosti bez dalšího expertního zásahu. V závěrečné kapitole práce jsou modely modifikovány prostřednictvím využití dalších přístupů modelování časových řad parametrů. S využitím podobných modifikací je možné modely aplikovat při tvorbě populačních prognóz v České republice. Záleží stále primárně na expertním hodnocení autora projekce, jaký zvolí model a přístup k časovým řadám a jak posoudí samotnou reálnost výsledků modelu. Na základě správnosti jeho odhadu, mu následně model může sloužit jako ve