Základní model tržní orientace v malých a středních podnicích - Novinský, Marek; Karlíček, Miroslav, 1979-; Machek, Ondřej, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tržní orientace představuje jedno z nejstudovanějších témat marketingového výzkumu v posledních třiceti letech. Přestože se pozornost akademiků postupně přesunula z velkých firem na firmy malé a střední (MSP), v literatuře doposud není dostatečně popsána revize a adaptace původních teoretických konstruktů pro kontext MSP. Cílem této disertační práce je návrh a empirický test základního modelu tržní orientace, který odráží specifika prostředí MSP, zejména dominantní roli „důrazu vedení na tržní orientaci“ mezi ostatními antecedenty tržní orientace. Na základě rešerše literatury je adaptován obecný model tržní orientace do podoby základního modelu tržní orientace v MSP. Model postihuje zejména důvody proč investovat do tržní orientace a jak ji v kontextu MSP rozvíjet. Empirický test modelu a hypotéz pro vztahy mezi proměnnými v něm je proveden na základě kombinace provedeného dotazníkového šetření na výběrovém vzorku 150 českých MSP ze sektoru zpracovatelského průmyslu s finančními záznamy firem z databáze Albertina (Dun & Bradstreet) a dlouhodobého sektorového projektu Panorama zpracovatelského průmyslu ČR. Vzhledem k robustnímu designu empirického šetření je pro analýzu dat použita metoda bayesovského strukturního modelování. Výsledky přesvědčivě prokazují jak přímý pozitivní efekt „důrazu vedení na tržní orientaci“ na její výslednou úroveň, tak jeho nepřímý pozitivní efekt přes její další interní antecedenty. Tím je potvrzen statut „důrazu vedení na tržní orientaci“ jako klíčové proměnné celého modelu. Empirický test rovněž potvrdil pozitivní efekt tržní orientace na její hlavní konsekvent, tj. výkonnost MSP, a to jak v podobě obecné subjektivní, tak v podobě objektivní výkonnosti firmy, konkrétně rentability celkového kapitálu (ROA). Studie využívající subjektivní objektivní k
Nově navržený způsob měření konstruktu „důraz vedení na tržní orientaci“ umožňuje detailně porovnat její žádoucí úroveň s realitou ve firmě a podle zjištěného stavu pak přijmout odpovídající manažerská rozhodnutí a akce.
Vedoucí práce: Miroslav Karlíček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations