Vliv makroobezřetnostní politiky na ceny nemovitostí v České republice v letech 2005 až 2021 - Gawlasová, Nicole; Řežábek, Pavel, 1960-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce analyzuje vliv makroobezřetnostní politiky na vývoj cen nemovitostí a také na vývoj finanční stability v české ekonomice v letech 2005 až 2021. Makroobezřetnostní politika se začala formovat po světové finanční krizi, která vedla k ekonomické krizi a odhalila význam stability finančního sektoru pro reálnou ekonomiku. Cílem diplomové práce je ověřit hypotézu, že zavedení makroobezřetnostní politiky příznivě ovlivnilo vývoj finanční stability, a zodpovědět výzkumnou otázku, zdali makroobezřetnostní politika měla vliv i na ceny nemovitostí, či tyto ceny ovlivnily spíše jiné faktory. V diplomové práci jsou použity metody literární rešerše, analýza dat a korelační analýza. V neposlední řadě práce využívá metodu dotazníkového šetření, které má za cíl zjistit, jaký je pohled respondentů na dostupnost vlastnického bydlení a jak dotázaní vnímají faktory, které dostupnost nemovitostí ovlivňují. Práce verifikuje hypotézu, že makroobezřetnostní politika měla pozitivní vliv na vývoj finanční stability. Na výzkumnou otázku práce odpovídá, že zavedení makroobezřetnostní politiky ovlivnilo vývoj cen nemovitostí pouze částečně. Ceny nemovitostí ovlivnily pouze některé nástroje makroobezřetnostní politiky, a to za souběžného působení nástrojů měnové politiky. V neposlední řadě práce určila ostatní faktory, které měly vliv na vývoj cen nemovitostí, a to na poptávkové i nabídkové straně nemovitostního trhu. Výsledkem dotazníkového šetření je částečné potvrzení výsledků analytické části diplomové práce a závěr, že respondenti vnímají vlastnické bydlení v České republice jako nedostupné.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses