Změna managementu migrace na Sicílii v letech 2002-2020 : Prohlubující se italsko-libyjská spolupráce a dotační politika EU - Mordová, Markéta; Votoupalová, Markéta; Veselá, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem managementu migrace, mezinárodními vztahy v oblasti migrace a schopností čerpání dotací Evropské unie. Konkrétně se zaměřuje na region Sicílie a jeho vývoj v souvislosti s migrací v letech 2002 až 2020. Region je analyzován v souvislosti s italsko-libyjskými vztahy v oblasti migraci a vzniklou migrační legislativou v daném časovém období, zároveň jsou ale tato fakta konfrontována s programem ESF a zapojením ESF projektů na území sicilského regionu. Práce využívá metodu komparativní analýzy v souvislosti s obsahovou kvalitativní analýzou. Na základě analýzy jednotlivých období text metodou indukce určuje souvislosti mezi bilaterálními vztahy Itálie a Libye a efektivitou čerpání dotací z evropského fondu ESF. Na základě těchto souvislostí došla práce k závěru, že prohlubování bilaterálních vztahů Itálie a Libye v oblasti migrace nepřispívá k efektivnějšímu regionálnímu čerpání evropských dotací z fondu ESF.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses