Návrh a realizace expertního systému pro podporu a zefektivnění řešení helpdeskových požadavků - Zeman, Martin; Bína, Vladislav, 1979-; Přibyl, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím expertních systému v helpdeskové diagnostice. Cílem bylo navrhnout a realizovat expertní systém pro podporu a zefektivnění řešení helpdeskových požadavků. K řešení byla aplikována metodika ESDLC zahrnující 7 fází – vymezení problému, výběr expertního systému, získávání znalostí, reprezentace znalostí, implementace znalostí, verifikace a validace, hodnocení. Nástrojem pro vývoj byl použit prázdný expertní systém eXpertise2Go. Vytvořený prototyp systému byl implementován do webového a android mobilního prostředí. Použitím prototypu systému se podařilo dosáhnout 90 % úspěšnosti řešení helpdeskových požadavků. Hlavním přínosem je ověření, že poskytovatelé ICT mohou zavedením expertních systému minimalizovat dopady chybného managmentu lidských zdrojů a nedostatečného přizpůsobení rychlému rozvoji ICT, ale také zefektivnit provoz vlastního oddělení podpory.
Vedoucí práce: Vladislav Bína
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses