Zhodnocení plnění Akčního plánu města Klášterce nad Ohří v letech 2019 až 2021 - Hörbeová, Aneta (2023)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit plnění Akčního plánu města Klášterce nad Ohří, jehož prostřednictvím je implementován Strategický plán rozvoje města. Pro potřeby hodnocení vybraných projektů z Akčního plánu je vytvořená vlastní, jednoduchá a přehledná metodika, která se nazývá Karta projektu. Vlastní metodika obsahuje konkrétní hodnotící kritéria, jež kvantifikují schopnost města plnit stanovené strategické cíle. Pro potřeby hodnocení je vybráno město Klášterec nad Ohří, jehož rozloha je 53,79 km² a žije v něm 14 300 obyvatel. Karta projektu může být všeobecně použitelná i v jiných obcích, které mají vlastní Strategický plán. Z Akčního plánu pro rok 2019–2021 je ke zhodnocení vybráno celkem 26 projektů. Karty projektů jsou nejprve hodnoceny jednotlivě a poté jako celek. Z celkového zhodnocení plnění je zjištěno, že z 26 hodnocených projektů jich je realizovaných 54 %, částečně realizovaných je 11 % projektů a u 35 % projektů k realizaci během sledovaného období nedošlo. První hodnotící kritérium zjišťuje, zda je realizace projektů dokončena ve stanoveném termínu či nikoliv. U 37 % projektů je dodržen stanovený termín realizace. U 63 % projektů dochází k prodloužení doby konce realizace z důvodu vzniklých komplikací v průběhu stavby, nejčastěji se jedná o změny rozsahu stavebních prací. V průměru se skutečná doba realizace zpozdila o 53,11 dnů. Nejmenší prodlení je o 14 dnů a největší prodlení je o 141 dnů. Druhé hodnotící kritérium porovnává předpokládanou a skutečnou finanční náročnost. 31 % projektů je realizovaných bez nutnosti navýšení cen. U 63 % projektů je skutečná finanční náročnost vyšší než předpokládaná. U 6 % projektů je skutečná cena nižší než cena předpokládaná. V průměru se finanční náročnost zvýšila o 1 625