Zhodnocení plnění Akčního plánu města Klášterce nad Ohří v letech 2019 až 2021 - Hörbeová, Aneta; Čáp, Vilém; Moudrý, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit plnění Akčního plánu města Klášterce nad Ohří, jehož prostřednictvím je implementován Strategický plán rozvoje města. Pro potřeby hodnocení vybraných projektů z Akčního plánu je vytvořená vlastní, jednoduchá a přehledná metodika, která se nazývá Karta projektu. Vlastní metodika obsahuje konkrétní hodnotící kritéria, jež kvantifikují schopnost města plnit stanovené strategické cíle. Pro potřeby hodnocení je vybráno město Klášterec nad Ohří, jehož rozloha je 53,79 km² a žije v něm 14 300 obyvatel. Karta projektu může být všeobecně použitelná i v jiných obcích, které mají vlastní Strategický plán. Z Akčního plánu pro rok 2019–2021 je ke zhodnocení vybráno celkem 26 projektů. Karty projektů jsou nejprve hodnoceny jednotlivě a poté jako celek. Z celkového zhodnocení plnění je zjištěno, že z 26 hodnocených projektů jich je realizovaných 54 %, částečně realizovaných je 11 % projektů a u 35 % projektů k realizaci během sledovaného období nedošlo. První hodnotící kritérium zjišťuje, zda je realizace projektů dokončena ve stanoveném termínu či nikoliv. U 37 % projektů je dodržen stanovený termín realizace. U 63 % projektů dochází k prodloužení doby konce realizace z důvodu vzniklých komplikací v průběhu stavby, nejčastěji se jedná o změny rozsahu stavebních prací. V průměru se skutečná doba realizace zpozdila o 53,11 dnů. Nejmenší prodlení je o 14 dnů a největší prodlení je o 141 dnů. Druhé hodnotící kritérium porovnává předpokládanou a skutečnou finanční náročnost. 31 % projektů je realizovaných bez nutnosti navýšení cen. U 63 % projektů je skutečná finanční náročnost vyšší než předpokládaná. U 6 % projektů je skutečná cena nižší než cena předpokládaná. V průměru se finanční náročnost zvýšila o 1 625
Další dvě kritéria hodnotí, zda je zajištěn soulad vybraných projektů s územním plánem a zda jsou projekty součástí rozpočtu města na příslušný kalendářní rok. Z 26 zkoumaných projektů jich 85 % je v souladu s územním plánem a 15 % z nich v souladu není. V souladu nejsou ty projekty, k jejichž realizaci není potřebný soulad s územním plánem a oblast jejich působnost se nedotýká územního plánování. Ze skutečně realizovaných 17 projektů jich je v souladu 76 %. Do rozpočtu města na příslušný kalendářní rok je zařazeno 65 % zkoumaných projektů. 31 % projektů není součástí rozpočtu města, k jejich realizaci tedy nedošlo, i když to Akční plán předpokládal. Součástí upraveného rozpočtu města byly 4 % projektů. U 17 skutečně realizovaných projektů je zajištěn 100% soulad s rozpočtem města. V závěru tak u 31 % realizovaných projektů proběhla realizace bez komplikací a u 69 % projektů proběhla s komplikacemi. Komplikace nastaly z důvodů zvýšení finanční náročnosti či prodloužení doby konce realizace. Nejčastějšími příčinami vzniku komplikací jsou např. změny rozsahu stavebních prací, chybně vypracovaná projektová dokumentace, klimatické podmínky, zdražení materiálu a stavebních prací, atd. Zjištěné výstupy z Karet projektu jsou následně porovnány s odpověďmi získanými od 14 vybraných osob, které mají významné postavení ve městě. Ze získaných informací jsou formulována následující doporučení: zjednodušení strategického plánu, zúžení rozsahu návrhu projektových záměrů, odstranění obecných aktivit, sjednocení názvosloví a projektů, častější průběžné vyhodnocování, rozšíření systému a formy hodnocení, konkretizace a stanovení odpovědnosti za plnění projektů a aktivit, průběžné zapojení veřejnosti do strategického plánování, vytvořen
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses