Účetní a daňové motivy realizace přeměn v České republice - Skřivánková, Klára (2022)
Tématem diplomové práce je teoretické vymezení fenoménu přeměn obchodních korporací podle zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev. Práce popisuje také účetní řešení přeměn, především fúzí a rozdělení, podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví a prováděcí vyhlášky č. 500/2002 Sb., pro podnikatele. Daňová problematika je rozebírána zejména pohledem daně z příjmů právnických a fyzických osob v souladu se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. V praktické části je provedena analýza na vybraném vzorku transakcí přeměn uskutečněných v České republice v průběhu roku 2017. V závěru práce jsou detailněji popsány vybrané specifické transakce.