Aktuální trendy ve společnostech Insurtech - Koňařík, Tomáš (2023)
Moje diplomová práce je zaměřena na nové technologické inovace a trendy v pojišťovnictví, které se obecně nazývají insurtech. Cílem práce je vytvoření uceleného textu s přehledem všech nových termínů a pojmů označujících technologické novinky. Analýza Insurtechu je provedena z globálního pohledu se zaměřením na náš pojistný trh. V první kapitole je popsána základní charakteristika insurtechu a jeho současný vývoj. Další kapitoly jsou zaměřeny na vysvětlení nových pojmů a modelů pojištění jako jsou například peer-to-peer model pojištění, mikropojištění, internet věcí, umělá inteligence, analýza velkých dat a další. Poslední kapitola obsahuje základní problémy, které je nutné řešit v rámci regulace insurtechu a výhled to budoucna tohoto segmentu trhu se zaměřením na pojištění autonomních vozidel.