Komparace pojistného závazku z pojistné smlouvy životního pojištění dle metodik oceňování Solvency II a IFRS 17 - Laxarová, Patricie; Ducháčková, Eva, 1958-; Vyskočil, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce porovnává standard Solvency II, jež se zaměřuje na dostatečnou kapitálovou vybavenost pojišťovny a nový mezinárodní účetní standard IFRS 17 Pojistné smlouvy, který požaduje konzistentnost účetních postupů. Vydání standardu IFRS 17 proběhlo v květnu 2017 a jeho účinnost je v současné dobé odsunuta na začátek roku 2023. Důvod pramení z jeho obtížné implementace, a ne zcela jednoznačně definovanými principy zavedení, které v práci podrobně rozebereme. Ačkoliv se může na první pohled zdát, že uvedené standardy mají odlišné cíle a nevzniká důvod pro jejich komparaci, opak je pravdou. Pojišťovny k jedné ze svých nejdůležitějších aktivit, tedy k oceňování pojistných závazků v rámci implementace IFRS 17 mnohdy vycházejí z již zavedených postupů oceňování závazků dle Solvency II. Nejedná se však o totožné přístupy, oba standardy pracují s vlastními principy a metodikami oceňování pojistného závazku, jejichž výpočet a následné porovnání představuje hlavní úlohu diplomové práce.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses