Využití informací z účetní závěrky na odhad tržní ceny akcií finančními analytiky - Ptáček, Petr (2023)
Diplomová práce se zabývá faktory ovlivňujícími přesnost finančních analytiků při odhadech klíčových finančních ukazatelů, jako jsou zisky na akcii, tržby a volné peněžních toky. Výzkum je proveden na vzorku 100 největších společností, dle tržní kapitalizace, obchodovaných na London Stock Exchange. Analytická přesnost je pozitivně ovlivněna počtem analytiků pokrývajících společnost, a naopak negativně ovlivněna růstem společnosti. Práce se dále zabývá otázkou, zda jsou tyto predikce relevantní informací pro investory a ovlivňují tržní cenu akcie. Jako relevantní se ukazují pouze predikce zisků na akcii, u zbylých dvou kategorií predikcí vztah prokázán není.