Analýza platební bilance Ukrajiny (v letech 2011 až 2021) - Ilchenko, Anastasiia; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou platební bilance Ukrajiny od roku 2011 do roku 2021. Cílem práce je analýza vývoje klíčových sald platební bilance Ukrajiny a popsání dopadů války na jednotlivá salda. Dalším cílem je analýza vlivu platební bilance na měnový kurz a predikce budoucího vývoje klíčových sald. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část vysvětluje pojem platební bilance jako statistického výkazu, popisuje účty platební bilance dle manuálu BPM6, charakterizuje pojem vnější ekonomická rovnováha, investiční pozice a zahraniční zadluženost. První kapitola praktické částí je věnovaná analýze platební bilance, investiční pozice a zahraniční zadlužeností Ukrajiny. Druhá kapitola praktické části je zaměřena na analýzu vlivu platební bilance na měnový kurz a na predikce budoucího vývoje klíčových sald.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses