Životní pojištění pro řešení potřeb v postaktivním věku - Skákalová, Anna; Poul, Ondřej; Pecina, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá životním pojištěním, které je především sjednáváno za účelem zajištění potřeb v postaktivním věku. Práce se zaměřuje na pojistný trh životního pojištění v České republice, ale také na vybrané pojistné trhy v evropských zemích. V první části práce je rozebrán penzijní systém České republiky, postavení životního pojištění na českém trhu a samotné typy pojistných produktů. Následně jsou probrány hlavní ekonomické faktory, které ovlivňují poptávku po životním pojištění a nepříznivý demografický vývoj. Druhá část se zaobírá jednotlivými pojistnými trhy s životním pojištěním, kde je postupně porovnáván důchodový systém, pojistný trh životního pojištění, a především pojištění dlouhodobé péče. V závěrečné části jsou porovnány jednotlivé pojistné trhy životního pojištění ve vybraných evropských zemích, konkrétně pojištění dlouhodobé péče. Na základě poznatků jsou vytvořeny návrhy a doporučení v rámci České republiky.
Vedoucí práce: Ondřej Poul
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses