Platba státu za státní pojištěnce a její význam ve financování zdravotnictví v České republice : současný stav a budoucí perspektivy - Gajdošová, Eva; Maaytová, Alena; Nemec, Juraj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Disertační práce se zabývá významem platby státu za státní pojištěnce ve financování zdravotnictví v České republice, která je spolu s vybraným pojistným klíčovou součástí příjmové strany systému veřejného zdravotního pojištění. Platba státu za státní pojištěnce je zasazena do teoretického, metodického i mezinárodního kontextu. Nastavení jejích konstrukčních prvků je klíčové ve změnách vyplacené částky ze státního rozpočtu. Pro podchycení mezinárodního kontextu byly na základě podobnosti s českým systémem financování zdravotnictví vybrány Belgie, Estonsko, Francie, Chorvatsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Z analytického pohledu je hledán vhodný mechanismus pro valorizaci tohoto veřejného výdaje, kde byla uvažována široká škála přístupů - zvyšování platby absolutním či relativním meziročním přírůstkem platby, konstantním zastoupením platby na výdajích státního rozpočtu nebo na příjmech zdravotnictví, podíl na HDP, růst HDP, podíl na HND, růst objemu mezd a platů, podíl na minimální mzdě či všeobecném vyměřovacím základu, růst cenové hladiny, vazba na výnosy vybraných daní. Za využití ekonometrických metod je dále predikována platba státu v roce 2023, která by se dle modelu měla pohybovat mezi 135,82 a 136,46 mld. Kč. Z provedených analýz vyplynulo, že změna celkové úrovně platby státu za státní pojištěnce závisí více na změně vyměřovacího základu než na změně počtu státních pojištěnců. Počet státních pojištěnců je ovlivněn vývojem nezaměstnanosti, vyplacenými sociálními dávkami (bez důchodů) a počtem vězňů. Práce je využitelná pro praxi Ministerstva financí ČR, zdravotních pojišťoven a poskytovatelů zdravotních služeb.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations