Behaviorální ekonomie a veřejné finance - Vaskovskyi, Anton; Pavel, Jan, 1978-; Špalek, Jiří, 1973 duben 11.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Disertační práce je zaměřená na propojení behaviorální ekonomie a veřejných financí. Hlavním cílem disertační práce je strukturovaně a logicky zpracovat základní teorie a vývoj behaviorální ekonomie, empiricky ověřit získané poznatky a analyzovat možnost aplikace daných zjištění v praxi s akcentem na veřejné finance. Součástí práce je realizace akademického výzkumu se zaměřením ekonometrickou analýzu vztahu mezi příjmy a kvalitou života na úrovni jedinců i celých ekonomik. Na úrovni jedinců byl vztah zkoumán pomocí ekonometrické analýzy a behaviorálního konceptu „Status quo“, kdy relativně nedávná globální ekonomická krize poskytla ideální referenční bod pro analýzu daného konceptu v oblasti veřejných financí, a zároveň poskytla dostatečné množství dat pro daný výzkum. Na úrovni ekonomik byla realizovaná analýza prostřednictvím panelových dat z více než 140 zemí. Dosažené výsledky lze interpretovat jako verifikaci zmíněného behaviorálního konceptu na makroekonomických datech a spolu se ostatními závěry mohou být využity pro potenciální aplikaci poznatků z behaviorální ekonomie ve veřejných financích nebo při tvorbě veřejných politik, které přispěji ke zlepšení kvality života.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations