Analýza využití a podpory nákladní železniční dopravy ve vybraných státech dle vytyčených cílů Evropské Unie - Voborník, Pavel (2023)
Práce se zabývá analýzou využití a podpory nákladní železniční dopravy v České republice, Slovensku, Německu, Polsku, Rakousku a Itálii. Účelem analýzy je vyhodnocení strategické pozice České republiky v tomto srovnání a zároveň spolu s překážkami interoperability práce vyhodnocuje reálnost splnění cíle Evropské unie 30 by 2030. Tento cíl usiluje o přenesení 30 % veškerého nákladu na evropské železnice do zmíněného roku. V následujících kapitolách je postupně představena historie železniční dopravy od evropských počátků až po vývoj ve zkoumaných státech. Dále zabývá cílem EU a evropskou železniční sítí, detailně popisuje dílčí železniční koridory TEN-T a RFC. Pozornost je také věnována největším překážkám interoperability a základnímu popisu nákladových položek. Praktická část následně začíná rozborem ceníků jednotlivých států za využití železniční dopravní cesty. Další kapitola pak zkoumá ceny trakční energie v těchto státech a jejich programy podpory vůči nákladním železničním dopravcům. Následně jsou ze zjištěných poznatků nedefinovány parametry pro cenovou kalkulaci. Tato kalkulace nabízí nákladové srovnání standardní a zvýhodněné, které zohledňuje programy podpory daného státu. Zhodnocení této části přináší kritické určení České republiky v nabízené podpoře a nákladových podmínkách. Druhá část praktické části se pak zabývá výkonnostními ukazateli jednotlivých RFC koridorů. Ve zhodnocení jsou tato data spolu s vyzkoumanými problémy a překážkami interoperability kriticky vyhodnocena a je determinována reálnost splnění cíle 30 by 2030.