Les contradictions du monde moderne - Delaisi, Francis, 1873-1947 (Bibliothèque politique et économique, 1925)
Publikace se zabývá rozpory moderní společnosti v první čtvrtině 20. století. Autor analyzuje napětí mezi průmyslovým rozvojem, kapitalistickou ekonomikou, sociální nerovností a politickými změnami, které formovaly poválečnou Francie i širší evropský prostor. Kniha se věnuje otázkám mezinárodního obchodu, finanční moci, vztahu státu a hospodářství i důsledkům technického pokroku pro společnost. Publikace představuje kritickou reflexi modernity a dobový příspěvek k debatám o ekonomických a politických krizích meziválečné Evropy.