Les contradictions du monde moderne - Delaisi, Francis, 1873-1947 (Paris : Payot, 1925)
Publikace se zabývá rozpory moderní společnosti v první čtvrtině 20. století. Autor analyzuje napětí mezi průmyslovým rozvojem, kapitalistickou ekonomikou, sociální nerovností a politickými změnami, které formovaly poválečnou Francie i širší evropský prostor. Kniha se věnuje otázkám mezinárodního obchodu, finanční moci, vztahu státu a hospodářství i důsledkům technického pokroku pro společnost. Publikace představuje kritickou reflexi modernity a dobový příspěvek k debatám o ekonomických a politických krizích meziválečné Evropy.
Keywords: od 1918; krize (společnost); kapitalismus; sociální nerovnost; politická krize; ekonomie a politika; Francie; Evropa; kritiky; 1918-; social crisis; capitalism; social inequality; political crisis; economics and politics; France; Europe; criticisms