Umění v době krize : evaluace dopadů pandemie Covid-19 na divadelní sektor v ČR - Grosman, Jakub (2023)
Pandemie Covid-19 měla výrazný dopad na oblast scénického umění, zejména na oblast divadel, u kterých byla výrazně testována jejich odolnost vůči krizím. Výzkumná práce analyzovala prvotní dopad a reakci 146 zúčastněných divadelních organizací v ČR. Práce zjišťovala odlišnou dynamiku dopadu na různé segmenty divadelních organizací. Práce zkoumala závislosti mezi proměnnými výkonu divadelní organizace před krizí (během roku 2019) a dopadu pandemie C-19 na provoz divadelní organizace pro veřejná a nezávislá divadla za použití korelační a regresní analýzy. Práce identifikuje klíčové indikátory odolnosti odlišných segmentů divadelních organizací vůči potencionálním krizím. Veřejně zřizovaná divadla byla více odolná vůči prvním dopadům pandemie a byla lépe připravena na možné ekonomické výkyvy než tzv. nezávislá divadla, která byla více zasažena.