Vliv institucionálního prostředí a práva v ČR a EU na pořadatele zájezdů - Chaloupková, Kateřina (2023)
Disertační práce se zabývá tématem institucionálního prostředí v Evropské unii a České republice a jeho vlivu na podnikatele v oboru cestovního ruchu – pořadatele souborných cestovních služeb neboli cestovní kanceláře. Práce je zaměřena na dopady právní regulace na podnikatelské prostředí pořadatelů zájezdů, z pohledu postoje a názorů podnikatelů, složitosti adaptace a míry administrativní a finanční zátěže. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem formální instituce, legislativní rámec a přístup státu ovlivňují prostředí pořadatelů zájezdů a jeho vnímání. Výzkumem byly získány názory zástupců českých cestovních kanceláří na vlastní činnost a provoz v posledních letech. S ohledem na neustále se měnící právní podmínky, při kterých dochází k posilování ochrany spotřebitelů, se tato práce snaží odhalit, zda zvyšování administrativní a finanční zátěže chodu cestovních kanceláří přispívá k negativnímu vnímání pořadatelů zájezdů svého podnikatelského prostředí a do jaké míry ovlivňuje jejich postoje. Cíle bylo dosaženo rozsáhlou rešerší současné odborné literatury v mezinárodních databázích a unikátním výzkumem uskutečněným mezi samotnými podnikateli. V práci nechybí aktuální akademické otázky v oblasti institucionální ekonomie, analýza dostupných vědeckých studií k vlivu institucionálního rámce na hospodářskou výkonnost států a ekonomické subjekty, či mezinárodní srovnání vývoje institucí v postkomunistických zemích Evropy. Navazující část je zaměřena na praktickou aplikaci legislativních norem v běžném provozu cestovních kanceláří (pořadatelů zájezdů), s uvedením všech důležitých oblastí regulace, které významně do činnosti zasahují. Samotný výzkum realizovaný formou rozhovorů se zástupci pořadatelů zájezdů v ČR byl vyhodnocen využitím něko