Vliv institucionálního prostředí a práva v ČR a EU na pořadatele zájezdů - Chaloupková, Kateřina; Vaníček, Jiří, 1944-; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Disertační práce se zabývá tématem institucionálního prostředí v Evropské unii a České republice a jeho vlivu na podnikatele v oboru cestovního ruchu – pořadatele souborných cestovních služeb neboli cestovní kanceláře. Práce je zaměřena na dopady právní regulace na podnikatelské prostředí pořadatelů zájezdů, z pohledu postoje a názorů podnikatelů, složitosti adaptace a míry administrativní a finanční zátěže. Cílem této práce bylo zjistit, jakým způsobem formální instituce, legislativní rámec a přístup státu ovlivňují prostředí pořadatelů zájezdů a jeho vnímání. Výzkumem byly získány názory zástupců českých cestovních kanceláří na vlastní činnost a provoz v posledních letech. S ohledem na neustále se měnící právní podmínky, při kterých dochází k posilování ochrany spotřebitelů, se tato práce snaží odhalit, zda zvyšování administrativní a finanční zátěže chodu cestovních kanceláří přispívá k negativnímu vnímání pořadatelů zájezdů svého podnikatelského prostředí a do jaké míry ovlivňuje jejich postoje. Cíle bylo dosaženo rozsáhlou rešerší současné odborné literatury v mezinárodních databázích a unikátním výzkumem uskutečněným mezi samotnými podnikateli. V práci nechybí aktuální akademické otázky v oblasti institucionální ekonomie, analýza dostupných vědeckých studií k vlivu institucionálního rámce na hospodářskou výkonnost států a ekonomické subjekty, či mezinárodní srovnání vývoje institucí v postkomunistických zemích Evropy. Navazující část je zaměřena na praktickou aplikaci legislativních norem v běžném provozu cestovních kanceláří (pořadatelů zájezdů), s uvedením všech důležitých oblastí regulace, které významně do činnosti zasahují. Samotný výzkum realizovaný formou rozhovorů se zástupci pořadatelů zájezdů v ČR byl vyhodnocen využitím něko
Doplněna byla popisnou statistickou analýzou v případě kvantitativního výzkumu, se zaměřením na možné vztahy některých odpovědí s velikostí a stářím podniku, typem pojišťovny, u které je pořadatel zajištěn pro případ své insolvence či členstvím v profesním sdružení. Při zpracování výstupů výzkumu nechybí ani kvantifikace transakčních nákladů na adaptaci příslušné regulace u vybraného vzorku pořadatelů zájezdů a hodnocení náročnosti implementace nových právních řádů dle časových a personálních nákladů vyčíslených penězi. Na poli vědeckého zkoumání jsou hlavními přínosy práce vazba praktického problému na ekonomickou teorii a realizace aplikovaného výzkumu s cílem využití získaných poznatků v oboru cestovního ruchu. Mezinárodní přesah práce zohledňují kapitoly s dílčími výzkumy. S ohledem na absenci odborných studií k činnosti pořadatelů zájezdů nejen v ČR, ale i v Evropě, a dopadů regulace na tento segment, přispívá práce k řešenému tématu novými poznatky a odkrývá úskalí provozu cestovních kanceláří. Podmínky pro podnikání a institucionální rámec v ČR jsou nejhůře hodnocenými ukazateli ze strany podnikatelů. Provedený výzkum potvrdil, že u pořadatelů zájezdů se projevuje dlouhodobá nespokojenost s institucionálním rámcem České republiky, a to především v oblasti zákonného zajištění pořadatelů pro případ úpadku a vysokých transakčních nákladů na tuto regulaci, které jsou ekonomicky rozhodující u mikro a malých podniků. Vedle této povinnosti jsou mezi největšími bariérami z formálních institucí dále uváděny související náročná administrativa, reporting a dohled nad činností pořadatelů ze strany ministerstva a pojišťoven, a také nevstřícný přístup státu a úřadů k podnikatelům. Z neformálních institucí lze jmenovat důvěru v obchodních vztazích vybudovano
Vedoucí práce: Jiří Vaníček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations