Povinné úkoly samosprávy a jejich vliv na efektivní naplňování veřejného zájmu - Mitwallyová, Helena; Toth, Petr, 1962-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Územní samospráva je v Evropě významným faktorem ovlivňujícím přímo život občanů na daném území. Proto se výzkum zaměřuje na analýzu právní regulace vybraných evropských samospráv fungujících ve smíšeném modelu veřejné správy, kontrolní systémy a další faktory, které mohou ovlivňovat naplňování veřejného zájmu. Předmětem výzkumu jsou tzv. povinné úkoly samosprávy, které by měly být hlavním směrem, kterým jsou vynakládány výdaje samospráv. Pomocí analýzy legislativy zemí, které mají i nemají povinné úkoly definovány, kvalitativním výzkumem, který se zaměřuje na srovnání výdajů jejich měst s úkoly definovanými legislativou, a historického exkurzu jsou určeny nejčastěji zastoupené povinné úkoly a zároveň analyzován podíl z rozpočtu municipalit, který je na ně vydáván. Cílem této práce bylo zjistit, zda definování tzv. povinných úkolů samosprávy v judikatuře zajistí naplňování veřejného zájmu a pomůže k transparentní činností obecních samospráv. Z výzkumu vyplynulo, že povinné úkoly samosprávy jsou nedílnou součástí skupiny opatření a psaných i nepsaných pravidel, jako je fungování neformálních institucí, kontrola ze strany veřejnosti, vzdělávání veřejnosti v oblasti veřejné správy, vzdělávání volených zástupců a zákonná „pojistka“ proti zadlužování samospráv, která, fungují-li komplexně, jsou schopna naplnění veřejného zájmu zajistit.
Vedoucí práce: Petr Toth
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální rozvoj [obor disert. práce]; disertace; dissertations